mugmetdegoudentand
(English summary)
 
mugmetdegoudentand actueel projecten | werkwijze | mugweb | te koop | reacties | links | contact
niks

Vorige archief mugmetdegoudentand.nl Volgende

Deel 9: september en oktober 2003

 

archief mugmetdegoudentand.nl/actueel 2003    
arnoud holleman_i_am-flying

Being There

Arnoud Holleman in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA)
14 september - 26 oktober 2003
SMBA opent het seizoen met de eerste Nederlandse solotentoonstelling van Arnoud Holleman (1964, Haarlem). De activiteiten van het multi-talent Holleman zijn niet makkelijk te plaatsen. Hij heeft zich de afgelopen tien jaar afwisselend tussen individuele expressie en collectieve werkprocessen heen bewogen. De intimiteit van het atelier wisselt hij af met de wereld van de televisie, het toneel of de gedrukte media. Holleman maakt tekeningen, video's, schilderijen en borduurwerken. Hij schreef samen met Lernert Engelberts het scenario voor Driving Miss Palmen, de in India geproduceerde 'Bollywood' soap over de Nederlandse kunstwereld en Nederlandse literaire kringen. Hij maakte met Arjan Ederveen de serie Televisie en trad op als acteur in producties van theatergroep Mugmetdegoudentand. Sinds 2000 is hij met Jop van Bennekom eindredacteur van het meta-tijdschrift Re-Magazine, het 'Paard van Troje' tussen de glossies en life style magazines.

Hoog tijd voor een eerste Nederlandse solopresentatie waarin Holleman zijn veelzijdige artistieke houding binnen een 'klassieke' tentoonstellingsruimte articuleert. Hollemans werk kenmerkt zich door een op scherp gezette ambivalentie en talloze dubbele bodems. Onder dit alles ligt steeds de vraag naar de werking en legitimiteit van het beeld in een commerciele beeldcultuur. Met name de vraag welke rol er voor de kunst nog weggelegd is en hoe je via beeld nog authentieke ervaringen kunt over brengen, staat centraal in al zijn activiteiten. Dat Holleman er daarbij steeds genoegen in schept de code's en cliche's van het kunstenaarschap onderuit te halen, maakt dat deze kritische laag van zijn werk sommigen wel eens ontglipt.

Naast een reeks video's en een computerprogramma dat at random kunstenaarsnamen mixt, is ook een geluidswerk en de speciale publicatie Sperm Drawings (ontwerp Jop van Bennekom) in de tentoonstelling opgenomen.

Lees verder: Arnoud Holleman wil kunst 'hercoderen', uit Het Parool 15 september 2003
Website: www.smba.nl

 

archief mugmetdegoudentand.nl/actueel 2003     
Artgarden

Op handen gedragen

Maandag 6 oktober 2003 is het een jaar geleden dat prins Claus overleed. In de documentaire "Op handen gedragen" schetst programmamaker Michiel van Erp een eigenzinnig beeld van de tien dagen tussen het overlijden van de prins en zijn bijzetting in het koninklijk graf. Maandag 6 oktober om 20:30 uur op Nederland 3 bij de vara/nps.

Lees ook Claus, de Dag-Column van Frits Abrahams uit de nrc van 19 september 2003

 

archief mugmetdegoudentand.nl/actueel 2003     
artgarden

Artgarden 2003

In het kader van het festival Art Garden 2003 in de Amsterdamse Hortus Botanicus vindt op 4 oktober de première plaats van "Unfolding", een project van componist Paul Goodman.

"Unfolding" is een stuk voor twee kunstenaars, een danseres en computermuziek en bestaat uit twee delen van ongeveer 20 minuten: "Babel" voor computermuziek en twee tekenende kunstenaars, en "Unfolding" voor computermuziek en dans.
Het eerste deel speelt zich af in het donker. Op de achtergrond zijn steeds veranderende tekeningen te zien die ter plekke worden gemaakt door Dave Bobroske en Jan Giliam. In het tweede gedeelte zal danseres Fleur Hagemans het stuk "Unfolding" uitvoeren in de speciaal voor deze avond gemaakte choreografie van Gerard Mosterd.
Het uitgangspunt is dat muziek, beeld en dans samen een abstract en tegelijkertijd beeldgenererend geheel vormen.
Dans: Fleur Hagemans. Beeldend kunstenaars: Dave Bobroske en Jan Giliam. Computermuziek: Paul Goodman. Choreografie: Gerard Mosterd

Première: 4 oktober 2003 in de Hortus Botanicus, Plantage Middenlaan 2a in Amsterdam. Tel: 020 - 6259021. Aanvang: 20:00 uur, entree: € 10 (inclusief avondtoegang Hortus Botanicus met bloeiende Victoria)
Website: www.dehortus.nl

 

archief mugmetdegoudentand.nl/actueel 2003     

Joost II Sickenga Retrospectie Offensief

Bob, Bob, Bob en Bob: Vier mannen zijn de hele tijd aan het telefoneren. En niet met elkaar.

Dode Ogen: Een man vertelt hoe hij blind werd. De personages uit zijn verhaal komen tot leven en proberen het verhaal over te nemen.

Een retrospectief offensief met de bedoeling de toneelschrijver Joost II Sickenga te promoten. Een selectie van wat hij de afgelopen dertien jaar schreef, gelezen door ondermeer: Joop Admiraal, Lieke Rosa-Altink, 't Barre Land, Sara de Bosschere, Dik Boutkan, Tom Jansen, Carla Mulder (op 24 september!), Marcel Musters (op 24 september!), Hein van der Heijden, Gerardjan Rijnders en Joke Tjalsma (op 24 september!).
17 en 24 september en 1 oktober in de Pickup Club - Kloveniersburgwal 131 - Amsterdam Centrum. Aanvang 20.30 uur. Toegang gratis. Door: Hein van der Heijden en Dik Boutkan, Tom Jansen en 't Barre Land. Website: www.pickupclub.nl

 

archief mugmetdegoudentand.nl/actueel 2003     

Christine van Stralen, 'Ik ben Willem' en 'Dunya & Desie' genomineerd voor de Gouden Beelden 2003

Christine van Stralen, momenteel samen met Marcel Musters en Ricky Koole te zien in 'Zwaargewicht', is genomineerd als beste actrice voor haar rol in 'Dunya & Desie'. Andere genomineerde actrices zijn Oda Spelbos ('Gemeentebelangen') en Josefien Hendriks ('Necrocam'). In de categorie drama is 'Dunya & Desie' genomineerd samen met 'Baantjer' en 'Najib en Julia'.
De jeugdserie 'Ik ben Willem' (VPRO) met o.a. Marcel Musters en Finn Poncin is genomineerd in de categorie jeugd samen met 'Knofje' en 'Taarten van Abel'.

De bekendmaking van de 15 winnaars van de Nederlandse Academy Awards 2003 vindt plaats tijdens het Nationaal Omroepgala op 25 september, met in iedere categorie de uitreiking van HET GOUDEN BEELD. Het programma met bekendmaking van de winnaars wordt op 28 september uitgezonden bij RTL4. Website: www.goudenbeeld.nl.

 

archief mugmetdegoudentand.nl/actueel 2003     
kop-artikel-Inez

Inez en Vinoodh in Volkskrant Magazine

In een uitgebreid artikel over Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin in het Volkskrant Magazine van 22 februari 2003, wordt mugmetdegoudentand in één adem genoemd met Calvin Klein, Gucci en andere wereldmerken. Lees hier het hele artikel.

 

archief mugmetdegoudentand.nl/actueel 2003     
ic

IC met Marcel Musters

Vanaf maandag 8 september (rtl 4, 20.30 u) is de ziekenhuisserie IC weer op tv met nieuwe afleveringen (met o.a. Mark Rietman). In de eerste aflevering is Marcel Musters te zien in een gastrol. Website: www.rtl.nl

 

archief mugmetdegoudentand.nl/actueel 2003     

Marcel Musters, Christine van Stralen, 'De Koekoeksclub', 'Ik ben Willem' en 'Dunya & Desie' op shortlist Gouden Beelden 2003

De Koekoeksclub is genomineerd als beste Comedy samen met 'Muizen', 'Kees & Co', 'Gemeentebelangen', 'Toen was geluk heel gewoon' en 'De Bifi's'.
Marcel Musters is op de shortlist voor beste acteur geplaatst voor zijn rol in 'de Koekoeksclub'. Andere genomineerde acteurs zijn Gerard Cox ('Toen was geluk heel gewoon'), Frits Lambrechts ('Sloophamer'), Johnny de Mol ('Boy Ecury'), Maarten Wansink ('Najib & Julia') en Thijs Römer ('Najib & Julia').

Christine van Stralen, binnenkort samen met Marcel Musters en Ricky Koole te zien in 'Zwaargewicht', is genomineerd als beste actrice voor haar rol in 'Dunya & Desie'. Andere genomineerde actrices zijn Heleen Hummelen ('Oppassen'), Oda Spelbos ('Gemeentebelangen'), Annemarie Prins ('Novemberlicht'), Caro Lenssen ('Necrocam') en Eva Duivestein ('Meiden van de Wit').

De jeugdserie 'Ik ben Willem' (VPRO) met o.a. Marcel Musters en Finn Poncin is genomineerd in de categorie jeugd samen met 'Knofje', 'Schudden tot het sneeuwt', 'Taarten van Abel', 'Z@pp Sport', 'Zip Zoo X' en 'EHBO'.

Op 5 September worden de nominaties voor alle categorieën bekend gemaakt. Website: www.goudenbeeld.nl

 

terug    ga verder verder terug in het archief